Cerere de oferta


Laboratoarele ALS Life Sciences Ploiesti

  • Adresa: Str. Constantin Stere, nr. 16
  • Cod Postal: 100573
  • Oras: Ploiesti, Prahova
  • Telefon: 0040 244 596193
  • E-mail: info.ro@alsglobal.com

Laboratoarele ALS Life Sciences Deva

  • Adresa: B-dul Decebal nr 15 parter.
  • Cod Postal: 330165
  • Oras: Deva
  • Telefon: 0040 244 596193
  • E-mail: info.ro@alsglobal.com

PREZENȚA PESTICIDELOR ÎN ALIMENTE

Pesticidele sunt compuși chimici, utilizați în scopul eliminării și menținerii la distanță a daunătorilor ce afectează culturile agricole. Pesticidele sunt obținute prin formularea și condiționarea unui ingredient sau a unui complex de ingrediente biologic active care sunt aplicate în cursul procesului de producție sau după recoltarea fructelor și legumelor, pentru a asigura condiții optime de transport și depozitare.

Controalele privind siguranța alimentară asupra reziduurilor de pesticide afectează o gamă largă de cultivatori de fructe și legume, producători de alimente și importatori și sunt, de asemenea, monitorizate sistematic de o serie de autorități de control. Experții insistă asupra faptului că și cea mai mică cantitate detectabilă a acestor substanțe afectează negativ sănătatea consumatorilor. Chiar din anii 1970 apar efectele utilizării primelor pesticide sintetice în agricultură, fie că este vorba de un efect entomologic, de un impact asupra mediului, dar mai ales asupra sănătății umane. S-a constatat că multe dintre substanțele active sunt toxice și foarte persistente.

Mulți ani de cercetare au dus la introducerea unei abordări unice și obligatorii în agricultură, gestionarea integrată a dăunătorilor, care este valabilă și astăzi. Din 2014, Uniunea Europeană a introdus o obligație pentru toți fermierii din toate statele membre de a lua în considerare conceptul de gestionare integrată a dăunătorilor pentru protejarea culturilor. Ghidurile de bună practică agricolă pentru utilizarea pesticidelor în siguranță impun, ca si cerințe de bază pentru ca un produs fitosanitar de protecție a plantelor să fie „nepericulos pentru utilizator/consumator”, să fie eficient prin aplicarea unei cantități mici, să aibă toxicitate scazută pentru sănătatea umană și să nu producă efecte nocive asupra mediului înconjurător.

Din punct de vedere statistic, Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția asupra faptului că, în fiecare an, sunt înregistrate, în medie, 3 milioane de cazuri de otrăvire cu pesticide cu precadere în țările aflate în curs de dezvoltare.

Care este nivelul maxim de reziduuri de pesticide admis în alimente?

Nivelul maxim de reziduuri de pesticide asigură un standard prin care se poate verifica dacă alimentele pentru care s-au utilizat pesticide în procesul tehnologic sunt sigure pentru consumul uman. Simplul fapt că exista reziduuri de pesticide în alimente nu înseamnă că sunt în mod automat daunătoare sănătații. Nivelul maxim de reziduu acceptat a fi ingerat în fiecare zi, toată viața, se calculează aplicând un factor de siguranță de cel puțin 100 de ori mai mic decât doza la care s-ar putea constata posibile efecte nocive ale substanței active asupra sănătații. Astfel, pentru a nu afecta sănătatea omului și a animalelor, prin infiltrarea lor excesivă în alimentație, pesticidele trebuiesc folosite în agricultură în cantitățile și în combinațiile prevazute de organismele internaționale.

În Europa se consideră că nivelul maxim de reziduuri de pesticide din produsele alimentare nu trebuie să depașească 0,01 mg/kg. Cu toate acestea, cantitatea reziduurilor de pesticide în alimentație poate atinge și cote mai mari, în funcție de anumiți factori cum ar fi:

  • tipul și cantitatea de substanțe chimice folosite
  • nerespectarea intervalului dintre aplicare și recoltare
  • factorii naturali (cantitatea de precipitații, vântul, expunerea la soare)
  • procesele prin care trec alimentele
  • condițiile de depozitare etc.

Datorită experienței de peste 30 de ani în acest domeniu, laboratoarele ALS vă oferă o determinare rapidă, precisă și fiabilă a pesticidelor din alimente și furaje:

  • Determinarea multirezuală a mai mult de 550 de substanțe.
  • Cunoștințele și experiența echipei noastre sunt susținute de utilizarea instrumentelor analitice moderne (GC-MS și LCMS-MS).
  • Limitele de cuantificare stabilite corespund în totalitate limitelor stabilite de baza de date europeană a pesticidelor, care se bazează pe cerințele legislative.
  • Prin pachete de screening pentru pesticide proiectate corespunzător, oferim sprijin producătorilor de alimente și furaje, o parte integrantă a acestora fiind evaluarea cerută de piață a LMR-urilor pentru anumite produse.
  • Metodele utilizate sunt acreditate.

Cele mai frecvent analizate grupuri de pesticide:

  • Erbicide
  • Fungicide
  • Insecticide
  • Nematicide
  • Rodenticid

Oferim analize de pesticide pentru următoarele tipuri de produse:

  • Fructe si legume
  • Produse finite
  • Mâncare pentru bebeluși și preparate pentru sugari
  • Cereale
  • Condimente, ceai și cafea
  • Lapte și produse lactate
  • Peşte

Sursa: Pesticidy v potravinách a krmivech | Aktuálně | ALS Czech Republic (alsglobal.cz) www.mattca.ro www.europarl.europa.eu