Știați că apa declarată conformă, în urma analiza apa potabila, trebuie consumată la o temperatură de circa 5 grade celsius, pentru a putea fi benefică organismului uman? De mai bine de 100 de ani, purificarea apei se face cu ajutorul soluției de clor. Cu doar 50 ml de soluție de clor pot fi purificați 100.000 litri de apă. O altă provocare o reprezintă faptul că aproape 94% din apa de pe glob este sărată. Oamenii au inventat stații speciale de desalinizare a apei. Un sfert dintre acestea se găsesc în Arabia Saudită, țară în care 70% din apa consumata zilnic este obținută astfel. Cea mai puternică uzină de desalinizare din Arabia Saudită are o capacitate de până la 150 de milioane de metri cubi pe an. Trebuie să mai știți că, în Finlanda, se găsește cea mai pură apă din lume, în timp ce în Siberia, Rusia, se află cel mai mare lac cu apă dulce, Lacul Baikal. Acesta are o adâncime de peste 1700 de metri, iar toată apa sa reprezintă 20% din totalul de apă potabilă de pe glob. NASA are propriile soluții pentru asigurarea necesarului de apă potabilă la bordul Stației Orbitale Internaționale. Pentru astronauții aflați în misiuni în spațiul cosmic, s-a creat un sistem prin care atât urina, cât și transpirația evaporată sunt reciclate în proporție de 93% și transformate în apă de băut.
Apa potabilă este aceea pe care o putem consuma fără pericolul de a ne îmbolnăvi. Nu este nici toxică, nici infestată cu bacterii, viruși sau alți paraziți dăunători pentru om. În lume, mai mult de 4 milioane de persoane mor anual din cauza apei nepotabile, iar 885 de milioane de persoane nu au acces la o sursă de apă potabilă. Este, deci, vital să cunoaștem diferitele norme și indicatori de potabilitate și de calitate cu scopul de a sensibiliza autoritățile competente să ia măsurile ce se impun pentru a evita îmbolnăvirile și mortalitatea.
Dacă apa nu provine din rețeaua publică, acolo unde specialiștii implicați cunosc ce anume conține și care sunt problemele, trebuie să îți faci personal o analiza apa potabila. Pe baza buletinului de analiză, profesionistul consultat îți recomandă tratamentul, adică echipamentul sau echipamentele necesare pentru scopul dorit de tine. Fie că este vorba de potabilizarea apei, dedurizarea acesteia sau demanganizare, deferizare, decontaminare bacteriologică, demineralizare, declorinare, chiar epurare (pentru ape uzate) etc, profesionistul în tratarea apei alege atât schema de tratare și echipamentele, cât și mărimea acestora (dimensionare), în funcție de ceea ce scrie în buletinul de analiza apa potabila și de rezultatul dorit de client.
De obicei, după aplicarea tratamentului, adică după montajul echipamentelor și punerea lor în funcțiune, se probează din nou apa printr-un nou buletin de analiza apa potabila. În acest fel, se poate observa dacă apa tratată are rezultatul dorit de solicitant.
ALS Life Sciences dispune de:
- personal calificat, cu studii corespunzătoare, instruire permanentă, aptitudini pentru efectuarea încercărilor;
- laboratoare de analiză corespunzătoare, care permit efectuarea corectă a încercărilor;
- metode de analiză standardizate adecvate încercărilor pe care le efectuează, validate în laborator;
- echipamente de măsurare de ultimă generație corespunzătoare pentru efectuarea corectă a încercărilor, etalonate şi verificate metrologic.